18 Ekim 2014 Cumartesi

Inception - Başlangıç Filminin Sonunda Ne Oluyor?

Başlangıç Filminin Sonu

Inception filmi vizyona girdiği günden beri izleyicilerinin aklında bıraktığı gizem hala çözülmedi. Filmi izleyenler hatırlayacaklardır; film net bir şekilde bitmedi. Filmin ana karakteri olan Dom Cobb (Leonardo DiCaprio), totemini en son çevirip bırakmıştı, totem dönerken film son buldu ve izleyiciler filmin son sahnesinin rüya mı gerçek mi olduğunu anlayamadılar. Dilerseniz bu son sahneyi tekrar hatırlayalım.


Bu sahnede Dom birden bire uyanmış ve Amerika'ya gelmiştir. Yaşadıklarına anlam vermeye çalışırken çocuklarına kavuşmuştur. Dom son olarak arafta kalan Saito'yu oradan kurtarıp geri getirmeye çalışmaktadır. Saito çok uzun yıllar arafta kaldığı için artık tanınmayacak kadar yaşlanmıştır. Dom'u gördüğünde silahına davranmış ve o sahneninde sonu getirilmemiştir. İşte o sahne doğrudan uyanma sahnesine bağlandığından tam olarak ne olduğu anlaşılamamıştır.
Saito silahını kullanarak Dom'u öldürmüş olabilir. O halde artık sakinleştiricilerin etkisi azaldığı için filmin sonu gerçek dünyada geçmiş olacaktır. Topaç dönmesini tamamlayıp duracaktır. Topacın sonlara doğru yavaşlayıp yalpalaması bu tezi destekler durumdadır. Çünkü Dom, Mal'ın yani karısının gizli kasasını açtığı zaman topacı çevirdiğinde topaç sabit bir şekilde hiç yalpalamadan dönmekteydi. Buda gösteriyor ki topaç yalpalayıp düşecek gibi olduğuna göre gerçek hayat devam etmekte.
başlangıç filmi
Dom uyanacak ve uçakta gözlerini açacaktır. Bu durumda
Bir diğer ihtimal ise; Dom'un Yusuf adlı sakinleştiricileri hazırlayan kimyagerin mahzenine indiğinde daldığı uyku hali. Burada mahzende çalışan adamın sözleri dikkat çekiyor.  “Rüya onların gerçekliğe dönüşüdür.” Dom'un uyanışı burada gösterilmiyor. Dom burada uykuya dalıp ondan sonra yaşanan her şeyi rüyasında yaşamış olabilir.
Filmin sonu hakkında iki baskın teori bunlar. Birde filmde bulunan bir kaç mantık hatasından söz etmek gerekmekte. Inception - Başlangıç filmi tabi ki bilim kurgu filmi. Bu tarz filmlere günümüz değer yargılarıyla yaklaşmak çok yanlış olacaktır. Fakat tüm bu gerçeğe rağmen filmde atlanmış bir kaç nokta bulunmakta. Özellikle benim en çok üzerinde durduğum noktalardan birisi ise, uykuya geçiş esnasında verilen sakinleştiricileri veren makinenin her rüya katmanında kullanılıyor olması.
Bu cihazın nasıl çalıştığı ve kim tarafından yapıldığı bilgilerine yer verilmediği için kafa karıştırıyor. Bu makineyi gerçek dünyadan rüyaların ilk katmanına geçmek için kullanılıyor. Buraya kadar sorun yok. Peki rüya içindeyken aynı alet bir alt katmana geçmek için neden kullanılıyor? İşte bu sorunun cevabı bulunmuyor. Ayrıca filmde Ariadne rolünde gördüğümüz genç mimar rüya tasarlamaktan başka ne iş yapıyor ve diğer özellikleri ne?. Onu bu kadar özel kılan nedir? Karakter hiç bir işe yaramıyor neredeyse. Neden konduğuda muamma.
Tüm bunların yanı sıra son dönemin en çok konuşulan ve en beğenilen filmlerinden birisi inception. İzlemenizi şiddetle öneririm.


başlangıç filmi

1 yorum:

  1. ariadnenin domun mal gibi bir travmaya sahip olduğunu anlayacak kadar zeki olup domun malı zihninde serbest bırakmasına ve domun suçluluk duygusundan kurtulmasına yardımcı olduğunu göz önünde bulundurursak pekte gereksiz bir karakter olmadığını söyleyebiliriz ayrıca rüyada karakterlerin ihtiyacı olan karmaşık bir mimarinin ne kadar önemli olduğuda düşünüldüğünde ariadnenin bu mimari tasarımı ortaya koyabilecek zekasıyla öne çıkmasıda kaydadeğer bir olay

    YanıtlaSil